Listopad, čas uskladňování zeleniny, sklizně posledního ovoce a výsadeb nových stromů, keřů a trvalek. Na zahradě nás stále čeká spoustu práce hlavně se sklízením úrody. Všechno plodí a zraje, tak nezapomeňte dary přírody uchovat i na později a sklidit je včas. V listopadu ještě můžete sklízet mailiny, stáleplodící a měsíční jahody a také švestky, jablka, hrušky, ostružiny a malinoostružiny, černý jeřáb, kustovnici – goji, rakytník, hroznové víno, aktinidii – minikiwi, moďouly, šípky, fíky, kaki a po přemrznutí i mišpule…
Často už také plodí dřevokazné houby, jako je hlíva, shi-take, korálovec, límcovka nebo třeba sírovec … Víc o pěstování dřevokazných hub najdete v rozhovoru s pěstitelem Jurajem Gajdošem tady >>
Pokud chcete uskladnit ovoce na zimu, můžete ho samozřejmě zmrazit (jak na to si přečtěte zde >>), klasicky zavařit do sklenic nebo usušit v sušičce nebo troubě. Výborné jsou sušená jablka, hrušky, blumy, ale také švestky. Vyzkoušejte také skvělou jednoduchou metodu konzervování ovoce bez cukru tzv. ZAVŘENINY. Víc o zavřeninách se dočtete zde >>.
Česnek vysazujeme podle oblasti, ideálně těsně před trvalým zamrznutím půdy a dlouhými mrazy. Často stačí až v prosinci těsně před Vánoci. Sledujte počasí a samo vám napoví. Sežeňte si ale sadbu nebo vyberte nejlepší kusy pro výsadbu z letošní sklizně. Celý návod na pěstování česneku najdete tady >>
Přesazujeme trvalky a keře (v době vegetačního klidu). Vysazujeme nové keře a stromy. Víc o vysazování stromů a keřů v článku zde >>
ZAZIMOVÁNÍ ZAHRADY BEZ PODZIMNÍHO RYTÍ
V listopadu pomalu zahradu zazimováváme a víte co? Jde to dokonce bez úmorné práce. Na podzim a v zimě je čas odpočinku, není potřeba se na zahradě honit. Odložte úklid zahrady na jaro a zahrada vám poděkuje. V trvalkách, které neposečete přezimuje spoustu užitečných hmyzáků a pod listím se do jara vyspí třeba ježci, žáby nebo ještěrky. Záhony můžeme ještě vyplít a začátkem měsíce ještě doséváme na volné plochy zelené hnojení. Sklizené volné záhony, do kterých ještě plánujeme sít dočasně zakryjeme katronem, plachtou nebo přidáme kompost (některé takto připravené ještě můžeme znovu osadit nebo osít).
Přidání kompostu na záhony (vrstvu 5-10 cm) na podzim je pro zahrady bez rytí důležitá podzimní činnost. Nejen že tím na záhony doplníme potřebné množství živin, které jsme ze záhonu odnesly společně s vypěstovanou zeleninou, ale záhon tím připravíme na pěstování pro další sezónu. Není tedy potřeba podzimního rytí, ale jen přikrýváme záhony vrstvou kompostu. Obohacujeme půdu, vylepšujeme její strukturu, půdní život, krmíme půdní organismy a tímto jednoduchým úkonem si zajistíme lepší růst pro zeleninu v následujícím roce. Bude méně náchylná ke škůdcům, poroste lépe a zdravěji a bude mnohem chutnější – to vše jen pokud, PŘESTANETE RÝT A NA ZÁHONY NA PODZIM JEN PŘIDÁTE VRSTVU KOMPOSTU – to je jednoduše celé. Pro oživení půdy můžete jednorázově přidat biouhel, zadrží víc mikroorganismů, vody a živin v půdě.
JAK ZAZIMOVAT ZÁHONY
Veškerá zelenina už by měla být v záhonech a připravená k zazimování. První důležitý krok je na záhony místo rytí přidat vrstvu kompostu. Druhým krokem je záhony se zeleninou zazimovat. Volné záhony necháme tak jak jsou. Záhony se zeleninou, která je určená k zimní sklizni zakryjeme. Nejjednoduší způsob jak je zakrýt je vytvořit polyetylenové tunely a zeleninu pod ně schovat. Do skleníku můžeme přidat vrstvu netkané bílé textilie – na zvlášť choulostivé druhy nebo na rostlinky, které teprve klíčí a ujímají se. V naších podmínkách v horách, kde míváme hodně sněhu je dobré přikrýt všechno (zvlášť kvůli okusu – ano nejen stromky a keře, ale i zeleninu) a některé druhy dokonce přikrýt dvojitou vrstvou.
NOVÉ ZELENINOVÉ ZÁHONY ZAKLÁDEJTE AŽ NA JAŘE, TRVALKOVÉ TEĎ
Pokud plánujete zakládat nové záhony bez rytí, založte je raději až na jaře. Pokud byste zakládali nové instantní záhony s kartonem, hrozí, že by karton do jara prorostl plevelem zespodu. U vyvýšených záhonů vyšších než 30 cm od země by to vadit nemělo, ty založte klidně teď na podzim, ať můžete hned z jara sázet. Mezi jakými druhy vybírat najdete v tomto článku tady >> a jak záhony založit najdete ve videolekci zdarma tady >> Nebo si v tomto článku tady >> přečtěte, jak se zakládají instantní záhony a připravte si zatím materiál. Taky můžete na vytipovanou plochu pro záhony zatím připravit a jednoduše odplevelit bez rytí – dlouhodobě místo zakryjte fólií, deskami nebo čímkoliv, čím nepronikne světlo – tráva se rozloží a lépe na místě založíte záhon. Jen pozor na regenerační schopnost trávy – přes zimu si myslí, že je přikrytá sněhem. V létě tímto postupem odplevelíte prostor pro záhon třeba za měsíc.
Chcete-li teď založit nový trvalkový záhon, doporučila bych vám postupovat následovně: Postup je podobný jako u instantního záhonu, jen je fajn záhon hned osadit trvalkami – je potřeba koupit dost rostlin a rozmístit je dost na těsno, aby se brzy zapojily a záhon zarostly. Ze začátku, než záhon úplně porostou bude potřeba víc plít, ale pak bude záhon více méně nízkoúdržbový. Při výsadbě je fajn položit karton, prolít ho a zamulčovat ho štěpkou (zeleno-hnědou) v cca 5 cm vrstvě, ale může být i víc – na něj teprve rozmístit rostliny a tam kde rostlinka stojí odhrnout štěpku až na karton, pak prořezat pod každou rostlinou díru do kartonu. Do téhle díry nasypat lopatu kompostu a do kompostu zasadit rostlinu a přihrnout ji až ke stonku (kmínku) štěpkou. Jen pozor na roubované keříky a stromky, těm nezahrnovat roub u země, aby z něj neobrazila podnož.
VÝSEVY ZELENINY PRO SKLIZEŇ V ZIMĚ
Blíží se také poslední možnost vysévat zeleninu pro sklizeň v zimě. Především si rozmyslete, jakou budete chtít sklízet zeleninu v zimě ze svých záhonů – od prvních mrazů letošního roku až do jara roku příštího. A které to například jsou?
PŘEZIMUJÍCÍ DRUHY ZELENINY (které ještě můžete vysévat v listopadu):
SBÍREJTE A SKLÍZEJTE BYLINKY NA SUŠENÍ
Na zahradě najdete spoustu kuchyňských bylinek k usušení – v zimě budete mít vlastní „sušené koření“ petrželovou nať, libeček, šalvěj, dobromysl, saturejku, …
A v přírodě najdete bylinky zdarma, které můžete sklízet a sušit do čajových směsí. Dosklízejte ze zahrady všechny květy kvetoucích bylin (měsíček, divizna, …) Na jaře je síla v listech a květech, v létě v plodech a na podzim a v zimě v semenech a kořenech. Skliďte křen, kostival (jen pro zevní použití) …
NA CO NEZAPOMENOUT?
Stále vytvářejte nový kompost a přidávejte ho na záhony. Pokud nemáte kompostu dost, sežeňte si kompost v místní kompostárně. Předem je dobré otestovat jeho kvalitu na pár sazeničkách, pokud špatně porostou, nepoužívejte ho. Další možností je poptat je na organický materiál do kompostu u sousedů, často vám ho rádi přenechají.
Do mrazáku ukládejte zeleninu a ovoce (jak na uskladnění mražením se podívejte zde >>). Ukládejte také zeleninu do komory nebo sklepa. Fermentujte, zavařujte a zavírejte. Sušte, vyrábějte marmelády, povidla, kompoty, zavařeniny, ale hlavně….dělejte to jen tehdy, pokud vás to opravdu baví, máte z toho radost a nevyčerpává vás to. Není nad podzimní pohled do plné spíže :-).
UCHOVÁVEJTE TAKÉ ZELENINU ZA ČERSTVA
Víc o tom, které druhy a jak uchovávat si můžete přečíst v tomto článku v Klubu regenerativního zahradničení. A nezapomeňte si naložit kysané zelí, v zimě a na jaře se bude hodit.
Nezapomeňte si u toho odpočinout, radovat se z krásného podzimu a plánovat také co všechno neuděláte 🙂 i to je potřeba.
Přeju Vám radost ze setí i sklizně 🙂
Co by Vás ještě mohlo zajímat ...
MOJE RAJSKÁ ZAHRADA
10 MĚSÍČNÍ ONLINE PROGRAM
PRŮVODCE ÚSPĚŠNÝM ZAHRADNIČENÍM
*** NOVÝ KURZ LETOŠNÍ SEZÓNY ***
Od února do listopadu 2024 Vás provedu krok za krokem celým zahradním rokem a společně vytvoříme Vaši vysněnou rajskou zahradu, kde si vypěstujete vše co máte rádi.
Začněte s jednoduchým pěstováním bez rytí, bez zbytečného pletí a zalévání. Naučte se, jak kombinovat zeleninu v záhonech a vše naplánovat, abyste mohli sklízet svou čerstvou zeleninu celý rok.
Přidáte se? Naskočte ihned, ale pozor, jen do konce března.
KE STAŽENÍ ZDARMA