Tajemství jedlé zahrady,
BEZ ZBYTEČNÉHO RYTÍ,
PLETÍ, ZALÉVÁNÍ A CHEMIE.
Kterou si zvládnete vypěstovat ještě letos, i když nemáte dost času.
Autorka: Kateřina Špačková, 15.1.2024
Když jsem byla malá, trávila jsem prázdniny u mé babičky a dědečka. Oba to byli takoví skřítci, vášniví zahradníci a jejich zahrada podle toho vypadala, zahrada byla nádherná. Všechna ta zákoutí, místa, kde se dalo schovat a hlavně - na každém kroku bylo co zobat - jahody, hrášek, jablka, maliny, ostružiny, sladké mrkvičky a taky spousta květin a bylinek. Jako holky jsme to tam milovaly a ještě lepší bylo to, že skoro všechno v zahradě bylo jedlé....
S dědou jsme vařili přímo v zahradě na ohništi zeleninové polévky a bylinkové čaje. S babičkou jsme zase aranžovaly květiny ze zahrady do vázy a když potřebovala bylinky do polévky - petrželku, pažitku nebo čerstvou voňavou majoránku, hned jsem věděla, do kterého záhonu pro ni skočit. Byla to paráda. A takhle nějak jsem si představovala, že bude jednou vypadat i moje zahrada - moje rajská jedlá zahrada.
Krásná, plná zeleniny, ovoce, bylinek, květin a života...
Jak rajskou zahradu sežrali slimáci a hraboši
Po několika letech, teď už se dvěma dětmi, jsme dostali příležitost vytvořit si svou zahradu. A protože nám nebylo jedno, čím děti krmíme, chtěli jsme jedlou zahradu, svou zeleninu bez chemie a taky klidný přístav k odpočinku.
Určitě jste na tom taky tak a přejete si nádhernou plodnou zahrádku,
plnou zeleniny a ovoce, ... ale ne vždycky to vyjde tak, jak si představujeme.
Sny jsou často jiné než realita
V prvních letech pěstování nám slimáci a hlodavci sežrali většinu úrody, plevel zarůstal záhony, na nových pracně přerytých záhonech byla chudá půda a vody ani kapka, takže zelenina byla malá a vyschlá.
Takhle jsem si to teda nepředstavovala. A té práce co jsme tomu věnovali. Bohužel tohle je běžná realita mnohých zahradníků a byla to i ta naše. Možná si díky všem těm fotkám a videím naší zahrady (které jste možná na internetu viděli) myslíte, jak je ta naše zahrada dokonalá a všechno roste jak má, jen vy jste věční začátečníci, proto se zrovna Vám nedaří. Ale upřímně ani u nás to vždycky nevypadalo jako ze žurnálu.
Prostě to pořád nebyla ta vysněná zahrada...
Proč nevzdávat pěstování s prvními neúspěchy?
Dřív jsem si taky říkala, kde je teda ta vysněná a nádherná zahrádka? A kde jsou ty zeleninové záhonky plné krásné zeleniny bez jediné dírky a jediné mšice. Snad jen u nás hryzci sežrali nově zasazené stromky a keře za které jsme dali dost peněz - a když ne hryzci, tak pes a kočky rozhrabávají čerstvě oseté záhony.
A kde mám brát pořád čas na to věčné zalévání a pletí? Stačilo odjet na dovolenou a záhonky jsou zarostlé bršlicí, pýrem, kopřivami a svlačcem… Někdy je to hrozně namáhavé a všechen ten čas a enegrie je občas úplně k ničemu, zvlášť když ty moje vypiplané sazeničky zase sežrali slimáci.
A aby toho nebylo málo - protože pozemek je našich rodičů a ne náš, musela jsem je o každé změně přesvědčovat a stejně jsem si vyslechla: “Proč to pěstuješ, vždyť se to vůbec nevyplatí, všechno koupíš v obchodě.” nebo “Proč ještě nemáte posekanou trávu?” (květinovou loučku) a nebo “Co tady dělá ten bordel, zahrada má být uklizená.” (kompost je prostě nevzhledný), "A co si o nás pomyslí sousedi?"... No rozhodně o podpoře z rodiny nemohla být řeč. Byl to boj, který se nám naštěstí časem povedlo vyhrát.
Zahradních rad je všude plno,
tak proč ta naše zahrada vypadá pořád stejně?
Taky jste to určitě zkoušeli, snažili se a hledali informace všude možně. A ano, informací je všude spousta, ale když nevíte, jak postupovat krok za krokem, tak nakonec neuděláte nic, jen zase studujete a studjete až zjistíte, že jste shlédli milion videí, ale zahrada vypadá pořád stejně. Ale chápu Vás, byli jsme na tom podobně.
V knihovně jsem měla stoh knížek o permakultuře a přírodním zahradničení, ale na zahradě to stále nebylo vidět. A když se v tom množství informací ztratíte nebo to nejde, tak je jednodušší to vzdát. A navíc pokud máte málo času a na zahradu třeba jen víkendy nebo doma malé děti, tak kdy to všechno stinhout?
Chtěli jsme vědět jak na to a nezůstat jen u řečí a snů, nebloudit a stáli jsme na místě. Nejdůležitější bylo zjistit, jak postupovat. Tak jsme jako všichni nakonec roky experimentovali a dělali chyby, aby nám to po těch letech došlo. Přišli jsme na to, jak zahradničit jinak - jednoduše.
Kdybych tehdy věděla to, co vím teď, zahradničila bych jinak.
Jak si ušetřit práci a zahradničit jinak?
Rozhodně jsme se nevzdávali a hledali způsoby, jak vypěstovat pro rodinu zdravou zeleninu a ovoce bez chemie a při tom si ušetřit zbytečnou práci. A taky hlavně to obrovské množství času a fyzických sil, která nás často stála bolavá záda, ruce i nohy. A vůbec to nebylo o lenosti, ale o tom, jak zahradničit efektivně.
Už v roce 2011 jsem se dozvěděla o permakultuře a o šetrném přístupu ke krajině a k zahradě, tak jsem začala hledat možnosti, jak zahradničit jinak. Nezahrad-ničit, ale zahrady-tvořit společně s přírodou.
Věděla jsem, že chci zahradničit tak, aby mě to těšilo a neštvalo, protože o tom přece zahradničení vůbec není. Věděla jsem, že musím s přírodou spolupracovat a naučit se jí poslouchat, ne jí ovládat. S přírodou totiž bojovat nechci a kdybych to dělala, vím, že to je předem prohraný boj - to ostatně vidíme na našich polích, kde se stále jen stříká, hnojí a zabíjí život. A co na to půda? Hyne, chřadne a je čím dál míň výživná. A my zahradníci přece víme, že o půdu musíme dobře pečovat, aby nám vyrostla kvalitní a zdravá úroda.
"Pojďte si taky vytvořit RAJSKOU ZAHRADU
bez škůdců, chemie, věčného pletí, zalévání a bez rytí tak,
aby jste ji zvládli udržovat, i když nemáte času nazbyt.”
Zkusila jsem tedy postupy permakulturního, přírodního a ekologického zahradničení, které jsem tak dlouho studovala a ono to fungovalo. Pak došlo i na zahradničení bez rytí a to byla úplná paráda. Konečně jsem na to asi přišla!
- Nově založené neryté záhony byly výživné hned první rok - a ta úroda...
- Nemusela jsem ani příliš plít a dokonce ani zalévat. Půda udržela mnohem víc vody, protože jsme ji obohatili o spoustu organické hmoty, kompostu a pár tajných přísad. A když bylo třeba, tak jsme ji přikryli mulčem nebo vytvořili záhony s horkým kompostem - na nich plevel nerostl skoro vůbec.
- Na první pohled byla půda mnohem živější a proto byla zelenina mnohem výživnější, chutnější a sladší než ta z obchodu. A dokonce z ní při sklizni kapala voda i když byly nejsušší měsíce a dlouho nepršelo.
- Správným vzájemným kombinováním zeleniny a bylinek ve smíšených záhonech jsme odpudili některé škůdce.
- Použitím vlastních přírodních hnojiv a domácích postřiků jsme za celou dobu ani jednou nemuseli stříkat svou zeleninu chemií.
- A zjistili jsme, že záhony můžou sloužit jako lednice - pro uchování čerstvé zeleniny až do jara.
3 NEJVĚTŠÍ TAJEMSTVÍ
ÚSPĚŠNÉHO ZAHRAHNIČENÍ
Po 11 letech zahradničení, studování, experimentování
a mnoha chybách jsem přišla na tyto
3 nejdůležitější věci.
- 1TAJEMSTVÍ:
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE DOBŘE PEČOVAT O PŮDU
Když se rostlinám nedaří, pravidlo č.1 je VYLEPŠIT PŮDU
- Pečujte hlavně o svou půdu, nejen o rostliny na záhonech. Jedině ve zdravé půdě Vám totiž vyroste krásná, šťavnatá a zdravá zelenina plná vitamínů. Zaměřte se víc na vyživování půdy než na to, jak prospět jednotlivým druhům zeleniny / ovoce. Když se rostlinám nedaří, tak pravidlo č.1 je VYLEPŠIT PŮDU.
- Půdu na svých záhonech můžete rychle obnovit a zregenerovat - a je jedno, jestli máte písčitou vyprahlou půdu nebo těžkou jílovitou, jde to všude.
- Když se budete snažit co nejméně narušovat půdu (může a nemusí to znamenat, že přesanete rýt) a přidáte do půdy víc ogranické hmoty, vytvoříte tak lepší prostředí pro život půdních mikroorganismů a hub. Ty jsou opravdu velice důležité pro růst všech rostlin - především Vaší zeleniny, stromů, keřů i bylinek. Nerostou izolovaně, ale v symbióze s ostatními a pokud není narušená tahle křehká rovnováha, úspěch máte zaručený.
- Do půdy vracejte, co jste si z ní vzali. S každou sklizní totiž odeberete se sklizenou zeleninou z půdy část živin. Přidáte-li vždycky po sklizni na záhony zpět organickou hmotu nebo kvalitní kompost, máte postaráno o skvělou sklizeň.
- Funkce plevelu je opravit a půdu, protože je nerada odhalená - když půdu vylepšíte a zakryjete (třeba horkým kompostem nebo mulčem), plevele neporoste tolik.
- Zdravá půda má obrovskou kapacitu zadržet vodu, pokud v ní je dost organické hmoty a mikroorganismů. Nemusíte tak věčně běhat s konvemi a zalévat.
- 2TAJEMSTVÍ:
ŠKŮDCI NAPADAJÍ JEN NEMOCNÉ
A OSLABENÉ ROSTLINY
- Tak jako jsou nemoci u nás lidí známkou oslabené imunity, stejně tak to funguje u rostlin. Nemoci a škůdci napadají jen zeleninu, která je slabá, podvyživená, nemá dostatek vody a málo prospěšných mikroorganismů, bakterií a hub v půdě u kořenů. Proto, pokud se zelenině bude dařit, škůdci nemají šanci.
- Kupované nebo špatně předpěstované rostlinky jsou mnohem náchylnější než ty, které vysejete z vlastních semínek rovnou do kvalitně připraveného záhonu. Sazenice mají většinou slabší nebo přesazováním narušený kořenový systém, nevezmou si z půdy tolik vody a živin - a pak je napadají škůdci. U dobře živených, přímo vysetých rostlinek se to tolik nestává.
- Pokud máte v zahradě příliš mnoho škůdců, máte nedostatek jejich predátorů. Zjistěte, jací to jsou a přiveďte je do svého zahradního ekosystému. Buďte trpěliví, příroda si se spoustou věcí umí poradí sama.
- A na slimáky, hlodavce a na větší škůdce existuje spousta skvělých vychytávek, které je budou držet dál od Vašich rostlinek
- 3TAJEMSTVÍ:
I NA MALÉM PROSTORU A S MINIMEM ČASU
A PENĚZ SE DÁ VYPĚSTOVAT HROMADA JÍDLA
- Čím víc jídla chcete vypěstovat, tím lepší a efektivnější musíte mít plán. Nepotřebujete tak hektary pozemků.
- S dobrým plánem a dobrou půdou vypěstujete i na pár záhoncích 8kg jídla / m2, k téměř úplné soběstačnosti v zelenině Vám může stačit i jen 125m2.
- Rozhodně tedy začněte v malém a postupně přidávejte. Důležitější je mít pár opečovaných záhonků, o které se zvládnete postarat, než mít záhony na půlce pozemku a pak je nestíhat udržovat (vím o tom své).
- Semínka a sazeničky zeleniny, keřů a stromků v obchodech jsou často docela drahé. Díky semenaření a dovednosti namnožit si vlastní rostliny, můžete ušetřit hodně peněz.
- Pěstujte biodiverzitu pod zemí i nad zemí - víc víceleté a trvalé zeleniny a víc druhů ovoce. Ty zasadíte jen jednou a péče o ně během roku minimální. Zato sklizeň je parádní. Navíc pestrost je důležitá - když se třeba nepovedou papriky, máte ještě ačokču.
- Zkusit neobvyklé odrůdy se vyplatí. U nás v 600 m.n.m. se nám díky správnému výběru odrůd povedly vypěstovat třeba vodní a cukrové melouny, kiwi, fíky, lilky, hroznové víno, houby (hlívu a límcovku) nebo třeba rarity jako katrán, ačokču, mochyně, mišpule, cucamelony nebo třeba chřest a topinambury.
- Ze zahrady můžete sklízet celoročně - třeba i v prosinci, lednu, únoru. Stačí dobře naplánovat, co kdy a kam vysadit a dobře vybrat, co pěstovat a čím neztrácet čas.
Podle těchto nových zkušenostech bych už dnes zakládala novou zahradu jinak a jinak bych v ní zahradničila. Už bych nepřerývala nové záhony, raději bych si zahradu nejdřív dobře promyslela a pak začala tvořit v malém, to co zvládnu - podle svých možností, schopností a času. Hlavně na pohodu a s radostí. Protože zahrada je radost. Určitě bych tolik neryla, neplela a netahala se s konvemi.
Nejde o žádné dogma nebo jediný nejlepší způsob, o co se snažím je, aby bylo zahradničení co nejjednodušší a co nejdostupnější co nevíce lidem to půjde. Protože vím, že dohromady můžeme změnit hodně… a to je asi jeden z hlavních důvodů, proč jsem se začala permakultuře a přírodním zahradám věnovat profesionálně. Vystudovala jsem dálkově v Austrálii mezinárodní kurz permakulturního designu (PDC), abych se od těch nejlepších z oboru dozvěděla, jak navrhovat přírodní a permakulturní zahrady a rychle regenerovat krajinu.
Chtěla bych lépe umět pomoct všem zahradníkům, kteří mají zájem na tom, aby proměnili naši krajinu (a třeba i jen jeden její malý kousek) k lepšímu, protože vím, že když si uděláme krásnou a plodnou přírodní zahradu, bude to dobře nejen pro nás samotné, ale i pro přírodu. Vždyť jsme přece její součástí.
Teď pracuju jako zahradní designérka a od té doby jsem pomohla víc než 10 000 zahradníků. Mými kurzy prošly stovky lidí, se kterými jsme společně vytvořili mnoho jedlých přírodní zahrad a vypěstovali už mnoho zeleniny, ovoce a bylinek - jednoduše, ekologicky, bez zbytečné chemie a bez rytí. Proto mám otázku i na Vás....
Dáte své zahradě taky šanci?
Začněte od nuly - znova, lépe a jinak
Je jedno, že jste věčný začátečník nebo nemáte žádné předchozí zkušenosti se zahradničením nebo máte v zahradě nepříznivé podmínky pro pěstování. Nebo jste si už na zahradě lecos vyzkoušeli, ale pořád to není ono... Vždycky se dá něco zlepšit nebo zjednodušit a společně to zvládneme. Ukážu Vám, jak na to krok za krokem.
Nebuďte skleslí z toho, že Vaše zahrada zatím nevypadá, jako z internetu a časopisů. Informace na internetu jsou rozhodně inspirativní, ale ne vždycky úplně dobře přenositelné do praxe. A možná jste toho už hodně shlédli, přečetli, ale nejspíš pořád nevíte, kde začít a čím pokračovat... A pak je jasné, že nevíte, jak rozhodnout, co by bylo nejlepší.
A protože jsem toto cestou už šla, shrnula jsem ty nejdůležitější poznatky v novém online programu. Můžete to se mnou vzít zkratkou.
Možná Vaše zahrada teď vypadá takhle...
Co kdyby bylo ale za pár měsíců všechno jinak?
- Vytvořila jsem pro Vás nový online program, průvodce rokem v jedlé zahradě MOJE RAJSKÁ ZAHRADA . Nebudete už muset pročítat stohy knih - dostanete se zkratkou ke své jedlé zahradě za 10 měsíců, určitě to společně zvládneme.
- TENTO PROGRAM JE PRŮVODCE ÚSPĚŠNÝM A PLODNÝM ROKEM V PŘÍRODNÍ ZAHRADĚ, díky kterému si založíte nebo vylepšíte krok za krokem za minimum času svou jedlou zahradu. Naučíte se pěstovat jinak - jednoduše - bez rytí, bez chemie a umělých hnojiv a bez pletí a zalévání navíc. Zdravou a šťavnatou zeleninu budete se svých záhonků sklízet celý rok až do příštího jara. A naví na to nebudete sami.
- 10 MĚSÍCŮ KRÁTKÝCH A JEDNODUCHÝCH LEKCÍ - Každý týden nová lekce a akční krok, který Vás posune blíž k Vaší jedlé rajské zahradě. Lekce budu zveřejňovat postupně formou videolekcí a článků. Nebudete tak zahlceni množstvím materiálů, ale projdeme vše společně v tom správném načasování. Není potřeba držet krok, můžete jít vlastním tempem a tvořit podle svých možností.
- Podporu a motivaci najdete v NAŠÍ UZAVŘENÉ DISKUZNÍ SKUPINĚ od Katky i ostatních spolužáků zahradníků na stejné vlně. Tato komunita je jen pro členy tohoto online programu a podpoří Vás na cestě, když se někde zaseknete. Nemusíte se bát zeptat na cokoliv co Vás zajímá.
- Pravidelné skupinové ONLINE KONZULTACE, kde se můžete ptát na Vaše dotazy přímo Katky. Nebo předem napíšete Vaše otázky a během konzultace na ně odpovíme.
- Sice jsme už začali, ale STÁLE SE MŮŽETE PŘIDAT Stačí Vám počítač notebook nebo mobilní telefon, pár minut týdně a odhodlání tvořit svou zahradu - nic víc není potřeba.
- Nikdo nemá času nazbyt, proto jsou lekce krátké (kolem 15 minut) a shrnují ty nejdůležitější a nejefektvnější doporučení z praxe.
- Dostanete rychlý a ucelený návod krok za krokem, díky kterému se stanete úspěšným zahradníkem v jakýchkoliv podmínkách.
- Kurz probíhá formou krátkých videolekcí, článků a prezentací v uzavřené členské sekci na webu permakulturnioaza.cz a pustit si je můžete kdykoliv, když máte chuť a čas. Témata budu odkrývat průběžně během roku, abychom šli společeně opravdu krok za krokem. Studovat můžete podle sebe.
- Všechny lekce, pomůcky a bonusy jsou dostupné online - kdykoliv a kdekoliv.
- K celému online programu a všem bonusům máte přístup na celé 3 roky.
- Katky osobní podporu a motivaci od svých spolužáků během celého kurzu najdete v uzavřené diskuzní skupině na Facebooku, která je součástí kurzu. (Pokud Fabecook nemáte, můžete dotazy posílat i emailem.)
NEBOJTE, ZVLÁDNETE TO TAKY!
... díky tomuto online programu si zvládnete přetvořit svou zahradu na krásnou jedlou oázu, ve které budete mít po celý rok co sklízet - a to i v zimě. Budete vědět, jak pěstovat zeleninu, ovoce a bylinky v souladu s přírodou a trochu jinak, než to dělají všichni ostatní. Na zahradě se neuženeme, ale užijeme si to společně. A projdeme společně krok za krokem celým zahradním rokem, tak aby to zvládl každý. Těším se na Vás.
Katka Špačková
Katka je výborná učitelka, při našem společném učení je vždy skvěle připravená a umí věci dobře vysvětlit. Nejvíce si cením jejich bohatých zkušeností s pěstováním zeleniny a ovoce a vytvářením vlastního permakulturního projektu na její zahradě. Je v poměrně drsných podmínkách - a přitom toho dokáže tolik vyprodukovat!
Já vám moc děkuji za celý roční program, bylo to opravdu přínosné, spousta přehledných informací a hodně mi to dalo a obohatilo mě i mou zahrádku 🙂
A o čem 10 měsíční online program bude?
| Můj zahradní sen | Osazovací plán záhonů | Kombinujeme
rostliny | Semínka a sazeničky |
● Rozmyslíte si, jak bude vypadat Vaše záhonoviště
● Naplánujeme jak veliké budete potřebovat záhony
● Vytvoříme společně osazovací plánky záhonů
● A naučíte se kombinovat zeleninu a bylinky
● Předpěstujeme první sazeničky
| Záhony, pařeniště a skleníky | Příprava na založení záhonů |
Zakládáme záhony bez rytí | Sejeme a sázíme |
● Vybereme záhony vhodné pro vaši zahradu.
● Připravíme vše potřebné na založení záhonů.
● Založíme jadnoduché a rychlé záhony bez dřiny.
● A záhony osejeme a osadíme.
| Permakultura a regenerativní zahradničení | Zahradničíme
bez rytí | Divoké jarní bylinky | Týden v zahradě prakticky |
● Ukážeme si jak pečovat o zahradu v souladu s přírodou.
● Proč a jak zahradničit bez rytí.
● Najdeme v přírodě první jarní divoké bylinky k jídlu.
● Dám Vám praktické tipy přímo ze zahrady.
| Bylinky a jedlé květy | Pěstujeme v malém | Na škůdce bez
chemie | Neobvyklé druhy zeleniny a ovoce |
● Zjistíte, jaké jedlé květy a bylinky do záhonů zasadit.
● Začneme pěstovat v malém, pak teprve přidáme.
● Zbavíme se nejběžnějších škůdců v zahradě bez chemie.
● Ukážeme si, jaké neobvyklé druhy zeleniny k pěstování.
| Nízkoúdržbová zahrada | Hnojení bez chemie | Jak omezit
pletí | Zahrada ve svahu |
● Co v zahradě nedělat, abyste si ušetřili práci i čas.
● Naučíme se hnojit bez chemie a vyrábět přírodní hnojiva.
● Ukážeme si, co udělat, abychom co nejméně pleli.
● Dostanete tipy, co se zahradou ve svahu.
| Jak efektivně zalévat | Zahrada odolná suchu | Dešťové
zahrádky | Voda v zahradě |
● Ukážeme si, jak ušetřit vodu a nesedřít se taháním konví.
● Naučíme se vypěstovat zeleninu i během sucha.
● Využijeme dešťovou vodu pro tvorbu dešťové zahrádky.
● Naučíme se šetrně a efektivně zalévat.
| Velká letní sklizeň | Množení rostlin | Uchování výpěstků |
Zimní zelenina |
● Sklidíme společně první úrodu.
● Namnožíme vlastní rostlinky, abychom ušetřili za sazenice.
● Naučíme se dobře uchovat svoje výpěstky.
● Zasejeme a zasadíme zimní zeleninu pro sklizeň do jara.
| Pečujeme o půdu | Kompostování | Trvalky v zahradě |
Podzimní a zimní skleník |
● Naučíte se správně pečovat o půdu.
● Ukážeme si základy kompostování.
● Přidáme do zahrady užitečné a krásné trvalky.
● Osadíme skleník pro podzimní a zimní pěstování.
| Zazimování zahrady bez rytí | Stromy a keře | Kombinování
stromů, keřů a bylin | Jedlá lesní zahrada |
● Zazimujeme záhonky bez rytí.
● Přidáme do zahrady jedlé keře a stromy.
● Naučíme se kombinovat stromy, keře, byliny a zeleninu.
● Ukážeme si, jak si vytvořit jedlé zákoutí.
| Řez ovocných stromů a keřů | Vzorce v přírodě |
Navrhni si vlastní zahradu | Zahradní slavnost |
● Naučíme se šetrně stříhat a řezat ovocné stromy a keře.
● Inspirujeme se v přírodě pro další tvoření.
● Zkusíme si rozvrhnout větší část zahrady.
● A všechno pořádně oslavíme.
+ BONUSY
1) *** ZELENINOVÝ HERBÁŘ ***
2) ZAHRADNÍKŮV MANUÁL
3) ZAHRADNÍ KALENDÁŘ
4) ZELENINOVÉ PIŠKVORKY
5) TABULKA KOMBINOVÁNÍ ZELENINY A BYLINEK
6) ZAHRADNÍ PUZZLE
7) OSAZOVACÍ VZORY SMÍŠENÝCH ZÁHONŮ
šablony k vytišení)
+ UZAVŘENÁ FACEBOOKOVÁ SKUPINA
+ SKUPINOVÉ ONLINE KONZULTACE
Kolik tento 10 měsíční online program stojí?
Celková hodnota tohoto 10měsíčního online programu se všemi lekcemi, články, bonusy online konzultacemi a Katky osobní podporou ve FB skupině a odpovídání na Vaše otázky během celých 10 měsíců je…
24 980 Kč (€ 1019)
Protože program začíná 5.2.2024 a je právě v předprodeji, můžete ho mít za předprodejní akční cenu jako poděkování, že si na vstup chvíli počkáte.
24 980 Kč (€ 1019) 8 970 Kč (€ 369)
Cena platí pouze do 4.2.2024 do půlnoci, pak bude kurz dražší.
10 DENNÍ GARANCE VRÁCENÍ PENĚZ
Nic neriskujete. Když do 10 dní od prvního přihlášení do členské sekce zjistíte, že tento online program není pro vás, stačí, když mi napíšete e-mail a Vám vrátím celou čátku.
ROZDĚLENÁ PLATBA
Vím, že někteří možná oceníte možnost nákupu rozdělenou platbou do třech plateb. První platbu zaplatíte teď, druhou za měsíc a třetí za dva měsíce. (Faktury Vám postupně přijdou do emailové schránky). A kolik za kurz rozdělenou platbou zaplatíte?
3 x za 3 150 Kč (€ 128)
Přístup do programu získáte po zaplacení minimálně jedné platby (nejdříve 5.2.2023) a další dvě zaplatíte nejpozději do 3 měsíců od objednání.
Zvládnu to vůbec?
10 měsíců vypadá jako hrozně dlouho, ale nemějte strach, právě proto jsou lekce krátké a výstižné a když si každý týden najdete pár minut, tak to zvládnete. Navíc lekce můžete studovat vlastním tempem a libovolně přeskakovat. Vím, že nikdo nemá času nazbyt.
Nejste si jisti, jestli to bude fungovat právě na Vaší zahradě? Jsem si jistá, že bude. Tak se nebojte a zkuste to. Po celých 10 měsíců s Vámi budu na cestě krok za krokem a můžete se kdykoliv na cokoliv zeptat.
Protože program začíná už v pondělí 5.února 2024, a bude možné se přidat jen do konce března, pak brány kurzu zavírám. Tato předprodejní akční cena platí jen do 4.2.2024 do půlnoci, pak bude kurz dražší.
Teď je chvíle Vašeho rozhodnutí, jdete do toho se mnou?
24 980 Kč (€ 1019) 8 970 Kč (€ 369)
Permakulturní zahrada, co to je, jak se dá využít u nás? Vůbec nic jsem o tom nevěděla. Pak jsem se přihlásila do online kurzu ke Kateřině Špačkové a nepřestávala jsem se divit. Nejen že založení záhonů je vlastně takové jako " pro línější", bez rytí, jen pomocí kartonů, kompostu, listí a zeminy. Celou sezónu jsem zalévala mnohem méně než jiné roky a ty výpěstky? No super. Ještě teď 22.října sklízím rajčata ve skleníku. Minulý týden jsem trhala cukety, dýně, fazolky. Vše krásně prokořeněné a vyživené. Velice děkuji za velké množství informací a tipů. A pokud ještě váháte, jestli do kurzu jít, tak se rozhodněte pro. Určitě nebudete litovat. Já jsem prostě nadšená a těším se další nové inspirace.
Jsem moc ráda, že máte zájem o to, být soběstačnější, žít udržitelněji a víc v souladu s přírodou. V dnešní době je to potřeba mnohem víc, než kdy předtím.
Po absolvování celého programu konečně budete mít svou RAJSKOU ZAHRADU!
Nejen jedlou, ale i krásnou. Dobroty ze zahrady budete mít na dosah ruky po celý rok. A vypěstujete pro sebe a svou rodinu zeleninu, ovoce a bylinky bez chemie a nejen to… Bez jediné kapky chemie, zbytečné dřiny navíc a hezky krok za krokem.
Nebudete na to konečně sami. V letošním roce 2024 to společně zvládneme !
Tak ať vám to roste, těším se na Vás 5.2.2023 uvnitř. 🌱 ❤️