VELKÁ PODZIMNÍ SKLIZEŇ A USKLADŇOVÁNÍ
V říjnu nás v zahradě čeká spoustu práce hlavně se sklízením úrody. Všechno plodí a zraje, tak nezapomeňte dary přírody uchovat i na později a sklidit je včas. V říjnu ještě můžete sklízet mailiny, stáleplodící a měsíční jahody a také švestky, jablka, hrušky, ostružiny a malinoostružiny, černý bez, černý jeřáb, kustovnici – goji, rakytník, hroznové víno, aktinidii – minikiwi, moďouly, šípky, fíky, kaki …
Často už také plodí dřevokazné houby, jako je hlíva, shi-take, korálovec, límcovka nebo třeba sírovec … Víc o pěstování dřevokazných hub najdete v rozhovoru s pěstitelem Jurajem Gajdošem tady >>
Pokud chcete uskladnit ovoce na zimu, můžete ho samozřejmě zmrazit (jak na to si přečtěte zde >>), klasicky zavařit do sklenic nebo usušit na kamnech, v sušičce nebo troubě. Výborná jsou sušená jablka, hrušky, blumy, ale také švestky. Vyzkoušet můžete i skvělou jednoduchou metodu konzervování ovoce bez cukru tzv. ZAVŘENINY. Víc o zavřeninách se dočtete zde >>.
Přesazujeme trvalky a keře (v době vegetačního klidu). Vysazujeme nové keře a stromy. Víc o vysazování stromů a keřů v článku v Klubu zde >>.
ZAZIMOVÁNÍ ZAHRADY BEZ PODZIMNÍHO RYTÍ
V říjnu pomalu zahradu zazimováváme. Stále ještě plejeme, ale také doséváme na volné plochy zelené hnojení. Záhony na kterých máme sklizeno, ale plánujeme do nich ještě něco sít osejeme co nejdřív, aby rostlinky ještě stihly vzejít. Záhony, které budete osazovat později (třeba česnekem) je dobré dočasně zakrýt, aby nezaplevelily. Zakrýt je můžeme třeba kartonem (pokud jde o menší plochu), plachtou nebo netkanou textilií nebo zeleným hnojením. Před osazováním stačí pokrývku sejmout, přidat menší vrstvu kompostu a záhony osadit. Dočasný pokryv na záhonech nenecháváme přes zimu. Leda by váš záměr byl odplevelit větší plochu záhonu bez práce. Tam se pak pokrytí hodí i na déle než půl roku. Ale v zimě se pod plachtami a kartonem rádi drží hlodavci. Pokud s nimi máte problém, raději začněte s tvorbou a obnovou záhonů zakrýváním opět až na jaře.
Přidání kompostu na záhony (vrstvu 5-10 cm) na podzim (nebo možná ještě lépe až na jaře) je pro zahrady bez rytí důležitá podzimní činnost. Nejen že tím na záhony doplníme potřebné množství živin, které jsme ze záhonu odnesly společně s vypěstovanou zeleninou, ale záhon tím připravíme na pěstování pro další sezónu. Není tedy potřeba podzimního rytí, ale jen přikrýváme záhony vrstvou kompostu. Obohacujeme půdu, vylepšujeme její strukturu, půdní život, krmíme půdní organismy a tímto jednoduchým úkonem si zajistíme lepší růst pro zeleninu v následujícím roce. Bude méně náchylná ke škůdcům, poroste lépe a zdravěji a bude mnohem chutnější – to vše jen pokud, PŘESTANETE RÝT A NA ZÁHONY NA PODZIM JEN PŘIDÁTE VRSTVU KOMPOSTU – to je jednoduše celé. A na tomhle způsobu je taky skvělé to, že na podzim se záhony nemusíte dělat vůbec nic, pokud nechcete nebo na to nemáte energii nebo čas. Prostě záhony nechte do jara a na jaře je odplevelíte a přidáte k nim vrstvu kompostu a pak hned sázíte. Abyste ale předešli zbytečnému zaplevelení na podzim, je dobré po sklizni osít záhony zeleným hnojením (hořčice, svazenka, řepka… nebo směsi) a to nechat klidně přemrznout a zasněžit. Do jara se rozloží a přes setím shrábnete jen suchou vrstvičku organické hmoty, která z něj zbyde. A jestli chcete mít záhony krásné, tak zelené hnojení můžete před koncem sezóny posekat, kořeny nechat v půdě (ty se přes zimu bezpečně rozloží) a nadzemní část hoďte na kompost. Ten pak zjara na záhony před osazováním přidáte.
ZAZIMOVÁNÍ ZELENINOVÝCH ZÁHONŮ
Veškerá zelenina už by měla být v záhonech a připravená k zazimování. První důležitý krok je na záhony místo rytí přidat vrstvu kompostu. Druhým krokem je záhony se zeleninou zazimovat. Volné záhony necháme tak jak jsou. Záhony se zeleninou, která je určená k zimní sklizni zakryjeme. Nejjednodušší způsob jak je zakrýt je vytvořit polyetylenové tunely a zeleninu pod ně schovat. Do skleníku můžeme přidat vrstvu netkané bílé textilie – na zvlášť choulostivé druhy nebo na rostlinky, které teprve klíčí a ujímají se. V naších podmínkách v horách, kde míváme hodně sněhu je dobré přikrýt všechno (zvlášť kvůli okusu – ano nejen stromky a keře, ale i zeleninu) a některé druhy dokonce přikrýt dvojitou vrstvou.
NESKLÍZEJTE VŠECHNO, ZELENINU RADĚJI PŘIKRYJTE
Některé druhy zeleniny snesou i lehké mrazíky a lze ji sklízet čerstvou ze záhonů ještě chvíli po tom, co poprvé mrzlo. Přikryjte netkanou textilií třeba kořenovou zeleninu, červenou řepu, kedlubny, celery (bulvový i řapíkatý), čínské zelí, ledové saláty a všechny druhy přezimující zeleniny (vypsané o kousek dál v textu – přesný seznam najdete v Zahradním kalendáři). Jen dejte pozor na to, že zelenina, která přemrzne se nehodí k dlouhodobému uskladnění.
VÝSEVY ZELENINY PRO SKLIZEŇ V ZIMĚ
Blíží se také poslední možnost vysévat zeleninu pro sklizeň v zimě. Především si rozmyslete, jakou budete chtít sklízet zeleninu v zimě ze svých záhonů – od prvních mrazů letošního roku až do jara roku příštího. A které to například jsou?
PŘEZIMUJÍCÍ DRUHY ZELENINY (které ještě můžete vysévat v říjnu):
SBÍREJTE A SKLÍZEJTE BYLINKY NA SUŠENÍ
Na zahradě najdete spoustu kuchyňských bylinek k usušení – v zimě budete mít vlastní „sušené koření“ petrželovou nať, libeček, šalvěj, dobromysl, saturejku, rozmarýn, tymián …
A v přírodě najdete bylinky zdarma, které můžete sklízet a sušit do čajových směsí. Dosklízejte ze zahrady všechny květy kvetoucích bylin (měsíček, divizna,…) a bylin ze kterých se sbírají natě – při teplém počasí naposledy sestřihněte mátu, meduňku, dobromysl,… Na jaře je síla v listech a květech, v létě v plodech a na podzim a v zimě v semenech a kořenech. Skliďte křen, kostival (jen pro zevní použití), plody šípků…
NA CO NEZAPOMENOUT?
Stále vytvářejte nový kompost a přidávejte ho na záhony. Pokud nemáte kompostu dost, sežeňte si kompost v místní kompostárně. Předem je dobré otestovat jeho kvalitu na pár sazeničkách, pokud špatně porostou, nepoužívejte ho. Další možností je poptat je na organický materiál do kompostu u sousedů, často vám ho rádi přenechají. V okrasné zahradě stihněte vysadit jarní cibuloviny – narcisy, tulipány nebo třeba okrasné česneky. Sezeňte si také sadbu česneku nebo roztřiďte vlastní vypěstovaný a vyberte ty nejhezčí paličky k zasazení. Česnek sázíme těsně před mrazíky, stačí až v listopadu, v některých oblatech až začátkem prosince.
Do mrazáku ukládejte zeleninu a ovoce (jak na uskladnění mražením se podívejte zde >>). Ukládejte také zeleninu do komory nebo sklepa. Fermentujte, zavařujte a zavírejte. Sušte, vyrábějte marmelády, povidla, kompoty, zavařeniny, ale hlavně….dělejte to jen tehdy, pokud vás to opravdu baví, máte z toho radost a nevyčerpává vás to. Není nad podzimní pohled do plné spíže :-).
UCHOVÁVEJTE TAKÉ ZELENINU ZA ČERSTVA
Víc o tom, které druhy a jak uchovávat si můžete přečíst v tomto článku v Klubu regenerativního zahradničení.
Nezapomeňte si u toho odpočinout, radovat se z krásného podzimu a plánovat také co všechno neuděláte 🙂 i to je potřeba.
Přeju Vám radost ze setí i sklizně 🙂
Co by Vás ještě mohlo zajímat ...
MOJE RAJSKÁ ZAHRADA
10 MĚSÍČNÍ ONLINE PROGRAM
PRŮVODCE ÚSPĚŠNÝM ZAHRADNIČENÍM
*** NOVÝ KURZ LETOŠNÍ SEZÓNY ***
Od února do listopadu 2024 Vás provedu krok za krokem celým zahradním rokem a společně vytvoříme Vaši vysněnou rajskou zahradu, kde si vypěstujete vše co máte rádi.
Začněte s jednoduchým pěstováním bez rytí, bez zbytečného pletí a zalévání. Naučte se, jak kombinovat zeleninu v záhonech a vše naplánovat, abyste mohli sklízet svou čerstvou zeleninu celý rok.
Přidáte se? Naskočte ihned, ale pozor, jen do konce března.
KE STAŽENÍ ZDARMA